Hoe checkt u de bandenspanning? Menu sluiten
Nieuws

Hoe checkt u de bandenspanning?

De zomervakantie is helaas weer voorbij. Als u een autovakantie achter de rug heeft, heeft u waarschijnlijk een flink aantal kilometers gemaakt.

Het aantal kilometers, de staat van uw banden/wielen en de verschillende weersomstandigheden hebben invloed op uw bandenspanning. Hoogste tijd om deze te controleren!

Waarom bandenspanning controleren?

Een te lage bandenspanning heeft invloed op de rijprestaties van uw auto. De juiste bandenspanning zorgt voor meer veiligheid, meer grip, minder brandstofverbruik en is daardoor ook beter voor het milieu. De inhoud van een band kan veranderen door een niet functionerend ventiel, ontbrekende ventieldop, lek in de band of slijtage.

Hoe checkt u uw bandenspanning?

Controleer de bandenspanning als de banden koud zijn. Dat betekent dat ze minimaal 2 uur niet gebruikt moeten zijn. Dit kunt u zelf doen. Als u een nieuwere of elektrische auto heeft, kan het zo zijn dat de auto door middel van sensoren (Tyre Pressure Monitoring System) de bandenspanning voor u controleert. Maar het kan nooit kwaad om zelf ook te checken.

De meters bij een tankstation zijn niet altijd even nauwkeurig, wij adviseren u liever om naar onze CarXpert garage te gaan.

  1. Plaats de spanningsmeter op het ventiel van uw band.
  2. De meter laat in bars de bandenspanning zien.
  3. Het sissende geluid is ontsnappende lucht uit de band. Dit heeft geen grote invloed op de spanning, tenzij u de spanningsmeter te lang ingedrukt houdt.
  4. Vergelijk de gemeten spanning in bar, met de aanbevolen spanning – dit staat in uw instructieboekje van de auto, op de sticker in de deur van de bestuurder of op het brandstofklepje.
  5. Het kan zijn dat de bandenspanning juist te hoog is. Dan moet u lucht uit de band laten lopen. Als de spanning te laag is, voegt u juist lucht toe.

Met het corrigeren van uw bandenspanning bent u weer klaar om veilig de weg op te gaan. Twijfelt u aan de staat van uw ventiel(dop), aansluiting wiel/band/velg: laat ons dan even een controle uitvoeren. Dan bent u ervan verzekerd dat uw bandenspanning weer goed is.

 Wist u dat?

  • Een band die 20% te zacht is, verbruikt 2-3% meer brandstof. Dat betekent 8.000 kilometer minder op een potentieel kilometerrendement van 40.000 kilometer.
  • Een te lage bandenspanning verhoogt het brandstofverbruik én de CO2-uitstoot.
  • De band is meestal gevuld met perslucht. Sommige banden gebruiken stikstof. Dit is gewoon droge lucht waaruit de zuurstof is verwijderd. Lucht bevat bijna 79% stikstof. Mét stikstof blijft de bandenspanning langer op niveau.